Lorem ipsum

Lorem Ipsum - dummy tekst za dizajnere

lorem ipsum

Već neko vreme razmišljam da pokrenem blog na ovom svom malom sajtu, i u poslednjih par dana sam u nekoj dokolici napisao kod koji će sve to da pokrene. Malo sam to sve testirao, i otprilike to je to - radi. Ništa spektakularno, daleko od onoga što nudi Wordpress i slični CMS-ovi, ali dovoljno za moje potrebe. U stvari i ne znam koje su to moje potrebe kad je postojanje bloga na mom sajtu u pitanju, ali se možda vremenom pojave.

I tako, može da se napiše prvi post, još mi samo nedostaje ideja o čemu da pišem. Ok, već sam ja napisao nekoliko postova ovde, zarad testiranja, koje niko nije video i koje sam obrisao, i koji su bili besmisleniji i od ovog posta. U te svrhe sam koristio Lorem Ipsum sadržaj generisan na istoimenom sajtu, pa je možda red da prvi zvanični post ovde bude upravo na tu temu - Lorem Ipsum.

Ako ste se nekad bavili bilo kakvom vrstom dizajna, verovatno ste negde natrčali na nerazumljiv tekst tipa ove rečenice: Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ako ste se pitali šta znači ovaj tekst, odgovor je jednostavan - ne znači ništa, i ne treba ništa da znači.

Svrha ovog teksta je da se nađe na mestima gde treba da se nalazi neki tekst, pri čemu samo značenje teksta nije bitno. Na primer, ako dizajnirate web stranicu, i hoćete da vidite kako izgleda tekst na toj stranici, jednostavno odete na pomenuti sajt i generišete onoliko paragrafa koliko vam treba i ubacite u stranicu. Pri tome ne razmišljate o bilo kakvom smislenom tekstu, i pri tome vam isti taj tekst ne odvlači pažnju od onoga čime se bavite. A bavite se dizajnom.

Lorem Ipsum se prvi put pojavio 60-ih godina prošlog veka, a originalni tekst, koji je pretumban da bi izgubio bilo kakvo značenje, je preuzet iz jednog dokumenta napisanog od strane Cicerona u prvom veku pre nove ere.

Za kraj, sledi par pasusa Lorem Ipsum teksta.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aliquam efficitur ex non mi tincidunt, ut posuere diam semper. Fusce arcu ex, lacinia nec orci sit amet, tincidunt gravida ipsum. Morbi erat nulla, bibendum ac vestibulum at, fermentum non nisl. Nullam justo purus, elementum viverra tempor vel, iaculis vel tortor. Nulla dictum scelerisque nulla eget laoreet. Nulla lorem elit, gravida vitae convallis vel, convallis vitae est. Vivamus bibendum tincidunt tincidunt. Integer vel leo vitae lacus suscipit elementum. Nam erat lorem, volutpat ac arcu id, auctor consequat nunc. Phasellus porta lacinia enim, sed maximus risus imperdiet at. Quisque tristique faucibus lacus, a blandit nisl gravida at. Ut accumsan, eros a lacinia varius, nisl urna aliquet lacus, eget tincidunt felis lorem gravida mi. Pellentesque sit amet semper justo, at sagittis quam.

Morbi mattis dolor sit amet ipsum mattis pulvinar non eu nisi. Nulla nec consequat turpis. Ut efficitur mauris augue, pulvinar finibus ex pharetra id. Proin varius bibendum tincidunt. Vivamus laoreet, dolor eget semper dapibus, quam sem aliquam lorem, nec accumsan dui velit a libero. Ut quis leo sit amet mi fermentum pulvinar in quis odio. Aliquam vel eros accumsan, facilisis neque eu, feugiat eros.